Een fonds voor ontwikkeling en educatie

De foundation is opgericht in 2018 en komt voort uit een gezamenljjk initiatief van Lydia Amongi uit Oeganda en Meta de Vries uit Nederland.

De foundation werkt aan de toekomst voor gezinnen in Lira in Noord Oeganda. Onderwijs is de sleutel tot het verbeteren van leefomstandigheden en onafhankelijkheid.

Missie
Het krijgen van een harmonieuze, productieve en economisch onafhankelijke gemeenschap vol duurzame ontwikkeling. 

Visie
Het verbeteren van de leefomstandigheden van de gemeenschap door belangenbehartiging en zelfstandigheid.

Geit certificaten

Een geit voor iedere familie. Als een investering, om te kunnen fokken en zekerheid voor de toekomst en een bron van melk. Dit alles door het kopen van een Geitencertificaat voor €25,-. Kies je eigen naam voor de geit die straks in Oeganda rondloopt.

Haakproject

Met het haakproject proberen we producten te maken die de vrouwen verkopen. Hiermee stimuleren we de onafhankelijkheid en een extra bron van inkomsten.

Zonnenenergie

Geen stroom… Voor de gemiddelde Nederlander is dit een vervelende maar weinig voorkomende situatie. Maar in Oeganda is dit dagelijks het geval. Zon is er in overvloed en daarom zetten we in op zonne-energie. Er is een waterpomp geïnstalleerd bij de school met een zonnepaneel. We delen Waka Waka lampen uit voor de kinderen om ‘s-avonds hun huiswerk bij te maken. Ook sparen we voor een zonnepaneel voor de school.

Onze realisaties tot nu toe:

9180,22

Geplaatst: 245 geiten €6125,00
Transport/ dierenarts €1225,00
Haakproject € 220,00
Bank-en administratiekosten, website €130,22
Voedselprogramma €1500,00

Aankomende evenementen

Zelfvoorzienend worden

Wij moedigen mensen aan om vaardigheden te leren en onderwijs te volgen waardoor er zicht is op een goede toekomst. We geloven in de kracht van mensen individueel en in de kracht van de community. Kernwoorden hierbij zijn: “Aanmoediging, Geloof, Eerlijkheid en Vertrouwen.”

Een stukje geschiedenis

Lydia Amongi heeft samen met haar man de Mother Aida Nursery and Primary school opgericht tijdens de burgeroorlog. De naam van  de school is een ode aan de moeder van Lydia, Aïda, die haar dochter gestimuleerd heeft om te studeren .

Lydia’s man overleed plotseling op jonge leeftijd en Lydia is doorgegaan met het ontwikkelen van de school en de community van alleenstaande moeders. Zij ziet dit als haar levenswerk .

In 2016 tijdens een reis met Edukans raakten Lydia en Meta met elkaar bevriend en is de samenwerking begonnen. Samen hebben zij een haak-en geitenproject opgezet. De vrouwen van de community haken van zwerfplastic, tassen.

Wat we nu doen

Elk gezin van de Mother Aïda school krijgt een geit als ze hun kinderen op school inschrijven. Deze geit is een fokgeit en je moet dit zien als een spaarpot om schoolgeld en bv. uniformen van te betalen. 7 Geiten kun je ruilen voor een koe, de melk hiervan geeft inkomen. De ouders die een geit ontvangen beloven dat ze de opbrengsten van de geiten zullen investeren in het onderwijs van hun kinderen. Met hulp van donaties uit Nederland worden de geiten gekocht.

In 2017 heeft Lydia een bezoek gebracht aan Nederland en heeft ze een presentatie gegeven in De Hofkerk in Delft voor de donateurs .

Donateur worden

De komende jaren richt de foundation zich op borging van het geitenproject en de verdere ontwikkeling van de school en community en diverse activiteiten waarbij we inzetten op vaardigheden zoals het haakproject, het maken van zeep enz.

Bij de ontwikkeling van de verdere activiteiten hebben we voorlopig financiële ondersteuning nodig en we hopen dat u de foundation wil helpen ontwikkelen.

U kunt u aanmelden als donateur met een jaarlijkse bijdrage van minimaal €25,00 (de kosten van 1 geit) of een vrijwillige bijdrage. Ook worden er in de Hofkerk in Delft drie keer per jaar acties georganiseerd waarbij u uw bijdrage kunt geven.

Op de actiepagina van www.leerkrachtcoaching.nl/actie staat aangegeven hoe u donateur kunt worden en op welk Nederlands rekeningnummer u kunt storten. Meta de Vries van bureau Leerkrachtcoaching beheert en verantwoordt de Nederlandse donaties. Ook vindt er elke jaar in september een terugkoppeling plaats van de voortgang van de projecten.

Het laatste nieuws en de Nederlandse activiteiten en acties vindt u ook op de actiepagina.

ONZE PARTNERS

CONTACT GEGEVENS

Mother Aïda Foundation
Bank account: 2290955582 Swift/Bic KCBLUGKA
(Branche KCB Lira)

Contact informatie Oeganda :

Project leider: Lydia Amongi
Atodi Village, Omito Parish,
Lira Subcounty, Lira District
Tel: +256-772-633413
amongilydia@yahoo.com

Contactpersoon Nederland:

Meta de Vries – Leerkrachtcoaching
meta@leerkrachtcoaching.nl

In Oeganda geregistreerde foundation
nr: 80020001293886

© Copyright - Mother Aïda Foundation - Lira Uganda
Your Privacy is our first priority.
Therefore, this website abides by the rules European GDRP-law.
To find out more about our privacy policy click here.
Design & hosting by Vriesstijl